Novinky u Kozla

Nejlepší vánočku v okolí Velkých Popovic umí Naděžda Marešová

Vítězkou soutěže čtvrtého ročníku o Nejlepší vánočku Velkopopovicka se stala paní Naděžda Marešová z Velkých Popovic. Návštěvníci restaurace Velkopopovická Kozlovna, kde soutěž probíhala, vybrali nejen podle chuti, ale také podle vzhledu. Vítězka byla zaslouženě oceněna balením velkopopovických piv, dárkovým balíčkem z Kozlího obchůdku a poukazem do Velkopopovické Kozlovny. 

VÁNOČKA podle paní Marešové

SUROVINY:

500 g polohrubé mouky – prosáté

120 g cukru písek

100 g rozpuštěného másla

1 lžíce rozpuštěného sádla

1 vanilkový cukr

1 kostka droždí

3 vejce

2 lžíce rumu

250 ml mléka

¼ lžičky soli

hrst rozinek naložených v rumu

hrst sekaných mandlí do těsta

celé mandle (půlky) nahoru na ozdobu vánočky

 

POSTUP:

- droždí rozdrolíme do mísy se lžící cukru, rozmícháme do řídké kašičky

- přilijeme trochu mléka

- přidáme jedno celé vejce + žloutek a rum – vše promícháme

- postupně přidáme rozpuštěné máslo a sádlo

- přidáváme mouku smíchanou se solí

- přidáváme zbytek cukru + vanilkový cukr

- zaděláme zbylým mlékem

- vyklopíme na vál a hněteme cca 10 minut rukama

- těsto musí být hladké a nesmí se lepit

- dát zpět do mísy a přikrýt utěrkou

- těsto kyne na nepříliš teplém místě 3-4 hodiny

- po vykynutí zapracujeme do těsta okapané rozinky a nasekané mandle

- vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných pramenů (4,3,2)

- spleteme a necháme kynout na plechu 30 minut

- těsně než dáme péci, potřeme vánočku rozšlehaným vejcem, polepíme mandlemi po celé  

  ploše

 

PEČENÍ:

- pečeme celkem hodinu ve vyhřáté troubě

- prvních 5-10 minut na 220°C

- dalších 25 minut na 150°C

- zbytek času na 100°C

- po upečení vánočku necháme vychladnout a teprve potom pocukrujeme